عنوان
بررسي فراواني عوامل اتيولوژيك مننژيت باكتريال و الگوي حساسيت آنتي بيوتيكي در ميان بيماران بستري در بيمارستان پورسينا رشت از سال 1397 تا سال 1400
محل تحصيل
رشت
چكيده
مقدمه :
با توجه به اهميت مننژيت باكتريال بعنوان يكي از مهمترين علل مرگ و مير در ميان بيماران و همچنين اهميت درمان به موقع، اين مطالعه علاوه بر معرفي انتخاب موثر درمان آنتي بيوتيكي، فاكتورهاي خطر عفونت را نيز مورد ارزيابي قرار مي دهد. اطلاعات بدست آمده در مطالعه اخير مي تواند در جهت مديريت بهتر درمان و كنترل عفونت توسط پزشكان معالج گرانقدر در معالجه مننژيت باكتريال تاثيرگذار باشد. لذا اين مطالعه با هدف بررسي فراواني عوامل اتيولوژيك مننژيت باكتريال و الگوي حساسيت آنتي بيوتيكي در ميان بيماران بستري در بيمارستان پورسينا رشت از سال 1397 تا سال 1400 طراحي گرديده است.
خلاصه روش اجرا: پس از كسب اجازه از كميته محترم اخلاق در پژوهش دانشگاه طي يك مطالعه مقطعي توصيفي اطلاعات تمام موارد مننژيت ناشي از عوامل اتيولوژيك باكتريال مربوط به بيماران بستري در بيمارستان پورسينا بين سال هاي 1397-1400 جمع آوري شدند و اطلاعات مربوط به سن، جنس، عامل اتيولوژيك، حساسيت آنتي بيوتيكي، سابقه جراحي، بيماري هاي زمينه اي، علائم باليني و ... از پرونده هاي پذيرش شده آنها در بيمارستان استخراج شدند . نتايج ميزان حساسيت آنتي بيوتيكي با عوامل اتيولوژيك مننژيت باكتريال نسب به آنتي بيوتيك هاي روتين استفاده شده در منطقه، از نتايج آزمايشگاهي استخراج و گزارش گرديد. داده هاي جمع آوري شده جهت تجزيه و تحليل آماري وارد نرم افزار SPSS (نسخه 26) شدند. . براي توصيف متغيرهاي كمي از ميانگين و انحراف معيار و متغير هاي كيفي نيز با استفاده از تعداد و درصد توصيف شدند.
نتايج:از 51 داده ي مورد بررسي 7/62% موارد مرد و 3/37% موارد زن بودند كه ميانگين سني افراد مورد مطالعه 27/49 بوده است. طي نتايج به دست آمده شايع ترين عامل مسبب مننژيت باكتريال در بالغين انتروباكتر با 5/62% و كلبسيلا با 8/18% و استافيلوكوك اورئوس با 5/12% و آسينتوباكتر با 2/6% بوده اند. در ميان الگوي حساسيت آنتي بيوتيكي در ميان گرم منفي ها بيشترين حساسيت نسبت به آميكاسين با 2/46% و سيپروفلوكساسين با 3/31% وجود داشت همچنين مقاومت گسترده اي ميان سفالوسپورين ها و باقي آنتي بيوتيك ها مشاهده شد. در ميان گرم مثبت ها 100% موارد نسبت به سيپروفلوكساسين و آمپي سيلين و كليندامايسين و كوآموكسي كلاو مقاوم و 100% موارد نسبت به ونكومايسين حساس بوده اند. نسبت به جنتاماسين هم 50% مقاومت وجود داشت.
نتيجه گيري: طبق نتايج به دست آمده پاتوژن هاي جدا شده از نتايج كشت CSF اكثريت از باكتري هاي گرم منفي بوده اند و شايعترين پاتوژن انتروباكتر و پس از آن كلبسيلا بوده است كه بر اساس مقالات اين موارد بيشتر مرتبط باعفونت هاي بيمارستاني و در بيماران با سابقه ي شانت و جراحي مغز و اعصاب مي باشند. همچنين الگوي مقاومت آنتي بيوتيكي بررسي شده در اين مطالعه بايد در هنگام تجويز آنتي بيوتيك تجربي به خصوص در بيماران مبتلا به مننژيت اين مركز مورد توجه واقع شود و همچنين نظر به افزايش مقاومت آنتي بيوتيكي بهتر است از درمان آنتي بيوتيكي بدون انديكاسيون جلوگيري شود.
كليدواژه: مننژيت باكتريال، حساسيت آنتي بيوتيكي، بيماران بستري
شماره ركورد
224385
دانشگاه
علوم پزشكي گيلان