عنوان
بررسي ارزش تشخيصي اندازه قطر قدامي خلفي لگنچه كليه با سونوگرافي در تشخيص رفلاكس ادراري در مقايسه با سيستوگرافي حين ادرار كردن(VCUG)
نويسنده اصلي
زماني دادانه، زاهد
محل تحصيل
دانشگاه علوم پزشكي كردستان
رشته تحصيلي
پزشكي
چكيده
مقدمه: ريفلاكس ادراري يك مشكل شايع و شايعترين ناهنجاري ارولوژيك در اطفال محسوب مي گردد. ريفلاكس يك نقص مادرزادي و فاميليال بوده و شيوع آن تقريباﹰ 1 درصد در جمعيت كودكان مي¬باشد و از جهت مستعد كردن كليه به عفونت و اسكار ثانويه به عفونت حائز اهميت است. بروز ريفلاكس ادراري در كودكان مبتلا به عفونت مجاري اداري، نزديك به 30 تا 40 درصد مي¬باشد. از آنجا كه در حال حاظر استاندر طلايي تشخيص رفلاكس ادراري استفاده از سيستوگرافي حين ادرار كردن ميباشد و اين يك اقدام تهاجمي و دراري عوارض زيادي ميباشد و همچنين بر سر استفاده از سونوگرافي براي غربالگري بيماران و تشخيص ريفلاكس ادراري اتفاق نظر وجود ندارد، لذا برآن شديم تا با اندازه گيري ديامتر قدامي-خلفي لگنچه توسط سونوگرافي ارتباط آن را با گريدينگ ريفلاكس در سيستوگرافي حين ادرار كردن بررسي كنيم.
مواد و روشها: در اين مطالعه كه از نوع تحليلي و ارزش تشخيصي براي مقايسه ي سونوگرافي و سيستوگرافي حين ادرار كردن جهت تشخيص ريفلاكس ادراري مي باشد، و نمونه ها به صورت در دسترس جمع آوري شدند، در اين مطالعه كودكان كمتر از 5 سال كه به دليل عفونت ادراري در بخش نفرولوژي اطفال بيمارستان بعثت بستري و همچنين به دليل عفونت ادراري به كلينيك نفرولوژي اطفال بيمارستان بعثت مراجعه كرده اند از آن ها سيستوگرافي حين ادرار كردن و سونوگرافي به عمل آمده است.
يافتهها: اين مطالعه بر روي تعداد 150 نفر از كودكان مبتلا به رفلاكس ادراري صورت گرفته است. در اين مطالعه 35(23/3%) پسر و 115(78/7%) دختر با ميانگين سني 30/96 ماه بودند. نتايج سونوگرافي 254 مورد(84/7%) نرمال و 46 مورد(15/3%) غير نرمال بود. همچنين نتايج سيستوگرافي حين ادرار كردن تعداد 250 مورد(83/3%) به صورت نرمال و 50 مورد(16/7%) به صورت غيرنرمال كه در بين موارد غيرنرمال 14 مورد(28%) گريد 1، تعداد 18 مورد(36%) گريد 2، تعداد 10 مورد(20%) گريد 3، تعداد 7 مورد(14%) گريد 4 و يك مورد(2%) گريد 5 بوده است. در تشخيص ميزان ريفلاكس، سونوگرافي در مقايسه با سيستوگرافي حين ادرار كردن به عنوان استاندارد طلايي، حساسيت 66%، ويژگي 90%، ارزش اخباري مثبت 71%، ارزش اخباري منفي 93% و دقت 90% داشت.
بحث و نتيجهگيري: با توجه به نتايج مطالعه كه نشان از توانايي بالاي سونوگرافي در تشخيص و بررسي رفلاكس ادراري و همچنين ارزان بودن، در دسترس بودن، غير تهاجمي بودن و در نظر گرفتن اين نكته كه درمان رفلاكس ادراري در گريد هاي پايين با تحت نظر گرفتن و پيگيري بيمار امكان پذير مي¬باشد، مي¬توان از سونوگرافي به عنوان وسيله¬اي براي بيماريابي و پيگيري بيماران استفاده كرد.
كلمات كليدي: قطر قدامي خلفي لگنچه كليه با سونوگرافي، رفلاكس ادراري، سيستوگرافي حين ادرار كردن
شماره ركورد
81829
شهر محل تحصيل
دانشگاه علوم پزشكي كردستان
گرايش رشته تحصيلي
پزشكي عمومي
دانشكده
پزشكي
دانشگاه
دانشگاه علوم پزشکي کردستان
استاد راهنما
عليرضا اسكندري فر